23948sdkhjf

Håndkøbsmedicin skal stå frit fremme

Nyt lovforslag vil sende håndkøbsmedicin ud på hylderne i supermarkeder, kiosker og apoteker. Kritikere frygter, at det vil føre til flere fejlkøb og misbrug.
Pasta og Panodil. Honning og herpescreme.

Regeringen vil med et nyt lovforslag ændre apotekerloven, så håndkøbsmedicin for fremtiden kan stå side om side med andre forbrugsvarer på hylderne i supermarkeder og kiosker.

Dermed skal det blandt andet blive lettere for forbrugere, der ønsker diskretion, når de eksempelvis køber medikamenter mod svamp, en graviditetstest eller en fortrydelsespille.

Samtidig er det regeringens håb, at det vil øge konkurrencen, så priserne falder.

Lovforslaget kommer på baggrund af en rapport fra Lægemiddelstyrelsen, der har undersøgt området og blandt andet skelet til Norge og Sverige, hvor håndkøbsmedicin i dag er mere tilgængeligt.

Her har der ifølge rapporten været en positiv prisudvikling, og der er ikke sket en markant stigning i forbruget af håndkøbsmedicin.

Alligevel er formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, skeptisk.

Han peger på, at muligheden for at få gode råd om medicinen forsvinder, når forbrugerne selv kan putte den i kurven.

- Vi ved fra studier, at der er en ganske stor del af befolkningen, der vælger forkert, når der ikke er adgang til rådgivning. Det skal man have for øje, når man foreslår ting, som det her, siger han.

Forbrugerrådet Tænk, Dansk Sygeplejeråd og Dansk Selskab for Patientsikkerhed er også skeptiske og peger blandt andet på risikoen for øget tyveri og misbrug af medicinen, hvis den står frit fremme.

Den frygt deler misbrugsekspert Henrik Rindom, der henviser til problemer med misbrug af hovedpinepiller.

- Vi ved, at paracetamol kan misbruges og er et stort problem i forhold til selvmord, siger han.

- Ingen kan jo misbruge en herpescreme, men med alle de problemer, vi har haft med paracetamol, er der ingen grund til at gøre det lettere at få fat i, siger Henrik Rindom.

Erfaringerne fra Norge og Sverige peger dog ifølge sundhedsminister Sophie Løhde (V) hverken på problemer med tyveri eller øget misbrug.

Derfor undrer hun sig over den massive kritik af og bekymring for den foreslåede liberalisering af loven.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor danskerne ikke skal have lov til selv at stå og se på halstabletter, nikotintyggegummi eller andre former for håndkøbsmedicin.

- I landene omkring os har man indført selvvalg, og det har ikke ført til, at borgerne bruger markant mere håndkøbsmedicin, siger hun til Jyllands-Posten.

De tre øvrige partier i blå blok bakker ifølge avisen op om lovforslaget, mens Enhedslisten, SF, Alternativet og De Radikale er skeptiske.

Socialdemokraterne har ikke taget endelig stilling.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094